Tykkam – langtidsstegt

  • af
Dyrevelfærd, dansk oksekød, Welsh Black, opskrift på tykkam

Tykkam er også kendt som gammeldags oksesteg. Og det behøver bestemt ikke at være kedeligt, tørt eller sejt! Tværtimod er det nem gæstemad med masser af smag. Velbekomme.

Nem gæstemad

Vi have gæster i starten af februar. Stort ryk-ind med relativ kort varsel. Forstået på den måde, at vi var sent ude med invitationen. Vi havde inviteret til om eftermiddagen, til fremvisning af stuehuset på Karensminde. Vores familie ville gerne se det færdige resultat. Så vi var ikke hjemme om eftermiddagen til at passe maden. Hvad gør man så? Hos os bliver det tit og ofte til noget langtidsstegt, der kan passe sig selv i ovnen. Fordi så kan jeg lave noget andet imens.

Dyrevelfærd, dansk oksekød, Welsh Black, opskrift på tykkam

Jeg fandt en tykkam i fryseren på godt 2 kg. Det måtte række til hele familien. Jeg fik brunet grøntsagerne af, fik dem lagt i stegesoen, så de kunne danne bund for stegen. Den blev også brunet af inden den kom i. Jeg kom lidt rom, vand og smør i stegesoen, så der var lidt at simre i. 

Dyrevelfærd, dansk oksekød, Welsh Black, opskrift på tykkam

Masser af smag

Det blev en kæmpe succes. Kødet blev virkelig mørt og lækkert. Der skal en god skarp kniv til at skære nogle nogenlunde tynde skiver, fordi kødet er så mørt, at det bare falder fra hinanden. Jeg havde lavet en god sovs af stegeskyen med fløde. Jeg serverede kogte kartofler og stegte bønner til. Der var ikke mange rester til næste dag.

Dyrevelfærd, dansk oksekød, Welsh Black, opskrift på tykkam

Opskrift på langtidsstegt tykkam/gammeldags oksesteg

Det skal du bruge

min 1 kg tykkam fra Holmelund

1-2 løg

2 gulerødder

1/4 selleri

3 spsk rom

Salt og peber

smør til at stege i

Stegeso

Stegetid

Ca. 6 timer ved 100o C i ovn

Sådan gør du

Rengør grøntsager og snit dem i passende stykker.

Varm en pande og brun smørret af.

Steg løgene så de netop får lidt stegeskorpe. Gør det samme med resten af grøntsagerne.

Læg grøntsagerne i stegesoen.

Brun lidt mere smør, hvis det er nødvendigt. Brun tykkammen godt af.

Læg tykkammen i stegesoen oven på grøntsagerne.

Krydr med salt og peber. Læg en smørklat i stegesoen. Hæld rommen ved eventuelt sammen med 4 spsk vand.

Sæt stegesoen i en forvarmet ovn ved 100 gr. Når hele køkkenet dufter af tykkam, er den færdig.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *