Kælvningssæsonen er i gang

  • af
Kalve, Welsh Black, dyrevelfærd, kødkvæg, dansk oksekød

Så kom der endelig gang i kælvningssæsonen. Vi har ventet siden 1. april, hvor de første kalve potentielt kunne komme. Men der gik næsten 2 uger inden den første kalv kom til verden. Og nu er der så kommet tre tyrekalve på tre døgn. Det er ok, hvis det fortsætter i samme tempo.

Den første, der kælvede var 224. Hun er en erfaren dame, hun har kælvet fire gange før. Hun kælvede lørdag aften lige inden vi skulle i byen. Vi kunne se, at det var en lille og meget frisk fyr, så vi tog roligt hjemme fra.

Natte-kælvning

Natten til søndag vågnede jeg ved tre-tiden. Det er ikke altid jeg sover så godt, når vi har været i byen, så lagde ikke noget videre i, at jeg vågnede ud på natten. Men så kunne jeg høre en ko brølen på en meget speciel måde. Det var lidt måneskin, så jeg kunne ane køerne på marken fra vinduet. Men jeg kunne ikke se, hvem der brølede eller hvorfor.

Jesper var også vågnet og kunne høre den specielle brølen. Så det endte med, at jeg jagtede Jesper ud i termokedeldragt og pandelampe for at se, hvad der var galt.

Han kom ind og kunne rapportere, at vi havde fået en kalv mere. Men han kunne ikke se, hvem der havde kælvet. Og alle køerne havde dannet ring om den nye kalv og ko, så han skulle ikke for tæt på. Men mor-ko var i gang med at slikke kalven tør.

Det er første gang, at vi har oplevet en af vores køer kælve om natten.

Kalve, Welsh Black, dyrevelfærd, kødkvæg, dansk oksekød

Øremærker

Det er altid spændende at sætte øremærker i kalvene. Altså på den lidt ironiske måde. Vi har erfaret, at det er lettest, hvis vi gør det inden for de første 24 timer. Når de har været ude i et døgn, så bliver de livlige, kraftfulde og de kan sagtens løbe, og springe.

Så er der lige en detalje omkring mor-ko. Hun er ikke altid tilfreds med, at vi nærmer os hendes kalv. Så man skal være varsom, at man ikke bliver slået til plukfisk af en ko med kælvningshormoner, der farer rundt i kroppen. De mener det alvorligt, når de passer på deres afkom.

I går havde lille 66 kun et øremærke. Det var, hvad Jesper kunne nå at sætte i, inden 224 kom løbende. Men i dag havde hun bevæget sig lidt længere væk, så nu har han to øremærker, som loven foreskriver.

De to andre, der har kælvet, er af en lidt anden støbning. Nok passer de på deres afkom, men de accepterer, at Jesper sætter øremærker i. Det er rigtig rart. 

Kalve, Welsh Black, dyrevelfærd, kødkvæg, dansk oksekød
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *